Στο παρελθόν ένας από τους λόγους για τον οποίο συχνά γινόταν άσκοπη διακοπή/αναστολή του θηλασμού, ήταν η ανάγκη για χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής στη μητέρα.
Είναι ευχάριστο το γεγονός οτι φορείς όπως η AAP αναγνωρίζουν την ανάγκη παρέμβασης στο θέμα αυτό. Σε ανακοίνωση του τμήματος που είναι υπεύθυνο για τα θέματα θηλασμού, γίνεται σύσταση για χρήση της βάσης lactmed (http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/htmlgen?LACT) η οποία ενημερώνεται με ευθύνη του NIH/NLM, όπως και η γνωστή σε όλους μας βάση Medline (www.pubmed.com για εύκολη αναζήτηση).
Υπενθυμίζω οτι η χορήγηση φαρμάκων σε θηλάζουσες είναι θέμα και ευθύνη του γιατρού που παρακολουθεί τη δυάδα μητέρας/βρέφους. Η σύσταση για έναρξη ή διακοπή φαρμακευτικής αγωγής γίνεται από γιατρό που γνωρίζει την περίπτωση και ως επαγγελματίας υγείας έχει δικαίωμα να συνταγογραφεί είτε στη μητέρα είτε στο βρέφος.
Μία δεύτερη πηγή πληροφοριών για τη σωστή χρήση των φαρμάκων είναι η www.e-lactancia.org. Σε πολλές περιπτώσεις, εκεί βρίσκουμε φάρμακα που απουσιάζουν από την βάση lactmed. Ο φορέας όμως που είναι υπεύθυνος είναι ίσως μικρότερης εμβέλειας από το NIH, καθώς πρόκειται για μεμονωμένη παιδιατρική κλινική (γεγονός που κάνει περισσότερο αξιέπαινη την υλοποίηση) σε σύγκριση με τον Εθνικό φορέα υγείας NIH.
Στην περίπτωση που απουσιάζουν στοιχεία για κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, γίνεται εκτίμηση με βάση τα φαρμακοκινητικά/φαρμακοδυναμικά χαρακτηριστικά της ουσίας και αναλόγως δίνεται μία πιο περίπλοκη συμβουλή με στενή παρακολούθηση του βρέφους από παιδίατρο. Εδώ μπορεί να συμπεριληφθεί η μελέτη ειδικών συγγραμμάτων που υπάρχουν.
Οι βάσεις που αναφέρθηκαν, έχουν αντίστοιχη εφαρμογή για χρήση σε smart phones.