1471216_198884660294867_1363026993_nΟ βραχύς χαλινός είναι μία κατάσταση που μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα με την κλινική εξέταση, από το σχήμα της γλώσσας του νεογνού. Υπάρχουν και δευτερεύοντα σημεία που σχετίζονται με την εκτίμηση της ικανότητας του νεογνού να βγάλει τη γλώσσα προς τα έξω και του σχήματος της σκληράς υπερώας του (ουρανίσκος). Επίσης, είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο τραυματίζονται οι θηλές της μητέρας, εφόσον το νεογνό θηλάζει.

Το ερώτημα που παραμένει και απασχολεί συνεχώς, είναι αν χρειάζεται αντιμετώπισή του. Η παραδοσιακή γνώση είναι οτι δεν πειράζουμε το βραχύ χαλινό εφόσον δεν μας πειράζει, στη σίτιση ή/και στο λόγο. Το θέμα του λόγου, δημιουργεί διχογνωμίες. Η επικρατούσα άποψη είναι να μην γίνεται προληπτική διατομή. 

Όσον αφορά στη σίτιση, αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι οτι ο βραχύς χαλινός αποτελεί πρόβλημα των θηλαζόντων, μάλλον αποκλειστικά. Η σίτιση με μπιμπερό δεν εμποδίζεται από την ύπαρξη του βραχέος χαλινού και ως συνέπεια δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία. Στα θηλάζοντα όμως, η απομύζηση προϋποθέτει ελεύθερη κίνηση της γλώσσας. Συνεπώς ο βραχύς χαλινός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένα προβλήματα στο νεογνό (πρόσληψη βάρους) ή στη μητέρα (τραυματισμός θηλών με συγκεκριμένο πρότυπο), πρέπει να προχωρήσουμε σε διατομή, την οποία πραγματοποιούν εύκολα και γρήγορα εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας. Να σημειωθεί οτι η διαδικασία είναι απλή και το νεογνό μπαίνει στο μαστό μερικά λεπτά μετά τη διατομή. Είναι όμως επέμβαση και την κάνουμε θεραπευτικά και όχι προληπτικά.

[Πριν από μερικά χρόνιας ένας αντιπρόσωπος υποκατάστατου μητρικού γάλακτος, προσπαθώντας να με πείσει για τα πλεονεκτήματα του προϊόντος, μου έδειξε ένα φυλλάδιο (της εταιρείας) στο οποίο στην πρώτη σελίδα είχε τη φωτογραφία ενός νεογνού που έκλαιγε, με σαφή εικόνα βραχέος χαλινού. Έμεινε έκπληκτος όταν σχολίασα την ανεπιτυχή επιλογή φωτογραφίας. Η παραπλανητική αυτή εικόνα πιθανό να οδηγούσε σε άσκοπο απογαλακτισμό. Καλό είναι λοιπόν να ψάχνουμε λύσεις στα προβλήματα στο θηλασμού, πριν δώσουμε υποκατάστατο, εφόσον η μητέρα είναι αποφασισμένη οτι θέλει να θηλάσει το βρέφος/τα βρέφη της]
Βραχύς χαλινός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *