pregnant-womanΣε πρόσφατη ανακοίνωση σε συνέδριο για την έρευνα στον αυτισμό διαπιστώθηκε οτι τα υψηλά επίπεδα βιταμινών Β12 και φυλλικού οξέος σε εγκύους σχετίζονται με την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά που κυοφορούσαν.

Στην ίδια ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε αυτό που ήταν ήδη γνωστό, οτι τα χαμηλά επίπεδα των βιταμινών, αυξάνουν και αυτά την πιθανότητα εμφάνισης αυτισμού.

Οι συγγραφείς τονίζουν (μετάφραση) οτι “στην παρούσα στιγμή, το μήνυμα προς το κοινό είναι οτι η χορήγηση των βιταμινών είναι καλή, αλλά μπορεί να υπάρχει ένα υποσύνολο ασθενών στις οποίες τα επίπεδα [των βιταμινών] είναι εξαιρετικά υψηλά και αυτά τα ακραία επίπεδα μπορεί να είναι βλαπτικά”

Στα πλαίσια της ανακοίνωσης αναλύθηκαν δεδομένα από 1391 δυάδες μητέρων-παιδιών κυρίως χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, μελών κυρίως μειονοτήτων.

Οι συγγραφείς τονίζουν οτι δεν υπήρχε σχέση της σωστής χρήσης των σκευασμάτων βιταμινών και των επιπέδων των βιταμινών στο αίμα στις μητέρες αυτές. Σημειώνουν οτι σε γενικές γραμμές, σημαντικό ρόλο παίζει και η δίαιτα καθώς και το γενετικό υπόστωμα, παράμετροι οι οποίες επιδρούν στο ρυθμό με τον οποίο ένα άτομο κατακρατά ή αποβάλει το φυλλικό οξύ.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τη γνώση που ήδη υπήρχε, καθιστώντας σαφές οτι δεν χρειάζονται υπερβολές στη χρήση των συμπληρωμάτων.

Συνεπώς από την ανάγνωση της ανακοίνωσης το συμπέρασμα είναι: Ούτε χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος/βιταμίνης Β12 [κίνδυνος για αυτισμό, σαφής αύξηση ανοιχτών διαταραχών σπονδυλικού σωλήνα (δισχιδής ράχη)] ούτε υψηλά (κίνδυνος για αυτισμό).

Συστήνεται προσεκτική ανάγνωση των δημοσιευμένων εργασιών/ανακοινώσεων, πέρα από τον τίτλο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το κοινό έχει παραπλανηθεί στο παρελθόν. Αναφέρομαι στις περιπτώσεις στις οποίες διαδόθηκε από ορισμένες πηγές η τάση να αδιαφορούμε για τα επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης Β12 σε μικρά βρέφη με αποτέλεσμα άσκοπες νοσηλείες και ανεπανόρθωτη νευρολογική βλάβη. Ελπίζω να μην καταλήξουμε και πάλι σε αντίστοιχες καταστάσεις με αύξηση των περιπτώσεων δισχιδούς ράχης και συναφών νευρολογικών διαταραχών. Χρειάζεται σύνεση.

International Meeting for Autism Research (IMFAR) 2016: Abstract 149.004

Φυλλικό οξύ βιταμίνη Β12 αυτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *