Η νέα οδηγία της Αμερικανικής ακαδημίας Παιδιάτρων συνιστά περαιτέρω περιορισμό στη χρήση των χυμών στα παιδιά. Προτείνει αντί αυτών την κατανάλωση φρούτων στη φυσική τους μορφή.

αποφύγετε οποιαδήποτε χορήγηση χυμού σε βρέφη στο πρώτο έτος ζωής. Η AAP υπενθυμίζει τη σύσταση για αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες ζωής.

 – το πολύ 120ml από το πρώτο έως το τρίτο έτος. 120-180ml από το τέταρτο έως το έκτο έτος. Λιγότερο από 240ml (1 ποτήρι) στη συνέχεια.

– αποφύγετε τη χορήγηση σε μπιμπερό ή κλειστό ποτηράκι που μπορεί να μεταφέρει μαζί του το νήπιο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο χυμός δεν πρέπει να προσφέρεται αμέσως πριν τον ύπνο.

– στην περίπτωση που αγοράζετε χυμό, επιμείνετε στα προϊόντα που ξεκάθαρα αναφέρουν οτι πρόκειται για 100% φυσικό χυμό, με την απαραίτητη επεξεργασία. Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή (θα αποφύγω να δώσω παραδείγματα) σημαίνει οτι πιθανό να έχει προστεθεί ζάχαρή ή άλλα, περιττά, συστατικά στο παρασκεύασμα.

– τα φρούτα πρέπει να προτιμώνται σε σχέση με τους χυμούς. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και καταλήγουν σε μικρότερη, αναλογικά, πρόσληψη σε θερμίδες.

Η κατανάλωση χυμού χωρίς περιορισμό μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και συμπτωματα από το γαστρεντερικό που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε ελαττωμένη πρόσληψη βάρους. Επιπλέον, αυξάνεται η πιθανότητα για εμφάνιση τερηδόνας.

American Academy of Pediatrics

Φρούτα ή χυμός; Ένα παρεξηγημένο θέμα.